میزان بذر مصرفی گیاه یونجه در هکتار به عوامل زیادی بستگی دارد. عواملی مانند نحوه ی آماده سازی زمین قبل از کاشت، استفاده یا عدم استفاده از کودهای شیمیایی بستر کاشت، روش کاشت (دستی یا مکانیزه)، قوه نامیه بذر، نحوه ی آبیاری اولیه پس از کاشت و ... در انتخاب میزان مصرف بذر، موثر می باشند. در صورت آماده سازی مناسب زمین و کشت مکانیزه بدون اتلاف بذر و استفاده از بذرهای گواهی شده می توانید بین 60 الی 70 کیلوگرم در هکتار بذر استفاده کنید.
گیاه یونجه در دو فصل پاییز و بهار کشت می شود که کشت پاییزه به بهاره ارجحیت دارد.
تاریخ کاشت گیاه یونجه به عواملی مانند شرایط آب و هوایی منطقه ای که کشت در آن انجام می شود، بستگی دارد. بهتر است تاریخ کاشت مناسب را از کشاورزان با تجربه در منطقه و یا از جهاد کشاورزی منطقه خود ، جویا شوید. .برای کشت پاییزه بهتر است شش هفته قبل از شروع سرمای شدید منطقه و برای کشت بهاره بعد از برطرف شدن سرمای منطقه کشت یونجه انجام شود.
علف هرز سس یک گیاه انگلی زرد رنگ است که فاقد ریشه بوده و به دور گیاه میزبان می پیچد و از آن تغذیه می کند. بهترین راه مبارزه با علف هرز سس زمانی است که هنوز وارد مرحله تولید بذر نشده است، که میتوان با برداشت نقاط آلوده و خارج کردن آن از مزرعه و در صورت امکان سوزاندن با آن مبارزه کرد. پایش نقاط آلوده و برداشت مداوم آن ها ، در کنترل این علف هرز موثر می باشد.
بهتر است از طعمه های مسموم استفاده کنید.
روش کشت مکانیزه با دستگاه هایی مانند کمبینات باعث کاهش اتلاف بذر شده ونسبت به روش دستی مناسب تر است.
میزان تناژ برداشتی به عوامل زیادی بستگی دارد. مدیریت صحیح کشاورز (آبیاری های منظم مزرعه، مبارزه با علف های هرز، مبارزه با آفات و بیماری های یونجه، تغذیه مزرعه بعد از هر برداشت و ...) در افزایش تناژ برداشتی از مزرعه بسیار تاثیر گذار است. میانگین برداشت سالانه مزرعه یونجه در کشور بین 25 الی 30 تن علوفه خشک در هکتار گزارش شده است، که این میزان باتوجه به مدیریت کشاورز، قابل افزایش یا کاهش می باشد.
آزمون خاک مزرعه شما اطلاعات جامعی در مورد ویژگی های بافت خاک و عناصر موجود درخاک را مشخص میکند. بر اساس آزمون خاک می توان توصیه کودی ارائه نمود و در نتیجه از مصرف بیش ازحد کودها جلوگیری کرد.
بدون در نظر گرفتن حاشیه مزرعه یا نقاطی که کود دامی استفاده شده است به صورت حرف w یا زیگزاگی از چند نقطه از مزرعه به صورت تصادفی نمونه برداری کرده و در نهایت این نمونه ها را با هم مخلوط کنید و یک نمونه نیم تا یک کیلوگرمی به ازمایشگاه خاک شناسی تحویل دهید.
بافت خاک، شوری خاک (EC)، مواد آلی خاک، اسیدیته (PH)خاک، فسفر ،نیتروژن ،پتاسیم
سوپرفسفات تریپل، سولفات پتاسیم، اوره، گوگرد
میزان مصرف این کودها بر اساس نتایج آزمون خاک مزرعه شما تعیین می شود.
از کودهایی مانند 10-52-10 ، مونوپتاسیم فسفات، کود سه بیست و.. به صورت آبکود میتوانید استفاده کنید.
سمومی مانند سلکت سوپر یا سوپرگالانت و فوزیلید فورته برای از بین بردن علف های هرز باریک برگ در مزارع یونجه پیشنهاد می شود.
سمومی مانند پرسوئیت پیشنهاد می شود.
از کودهای دارای فسفر و پتاسیم به میزان بالا مانند مونوپتاسیم فسفات یا سولفات پتاسیم همراه با آب آبیاری میتوانید استفاده کنید. همچنین کودهای دارای عناصر ریزمغذی را به صورت محلول پاشی برگی میتوانید در مزرعه استفاده کنید.
گیاه یونجه گیاهی چند ساله است و دارای ریشه عمیق می باشد بنابراین اماده سازی اولیه بستر بذر نقش بسیار مهمی در رشد مطلوب گیاه و افزایش تناژ برداشتی محصول دارد. قبل از کاشت باید لایه های سخت خاک را از بین ببرید و با زیرشکن ها و چیزل ها می توان این کار را انجام داد. بهتر است برای آماده سازی زمین از شخم عمیق استفاده کنید.
کودهای زیستی شامل میکروارگانیسم های زنده مانند قارچ، باکتری، میکروب و ... هستند که نقش مهمی درافزایش جوانه زنی و رشد گیاه، افزایش حاصلخیزی خاک و افزایش تناژ برداشتی محصول دارند. کودهای زیستی را میتوان به صورت بذرمال قبل از کاشت و یا به صورت آبکود در طول دوره رشد گیاه به خاک افزود.
کود دامی برای اصلاح خاک و افزایش مواد آلی خاک استفاده می شود و کود شیمیایی به منظور بر طرف کردن نیازهای غذایی گیاه و رشد و عملکرد بهتر آن، کاربرد دارد. هر دو کود برای رشد مطلوب گیاه و افزایش تناژ برداشتی ضروری هستند.
کود گاوی به دلیل داشتن میزان علف هرز کمتر، توصیه می شود. در صورت استفاده از کودهای دامی دقت کنید که حتما پوسیده شده باشد.
میزان استفاده از کودهای دامی در خاک با توجه به بافت خاک و غنی یا فقیر بودن خاک از لحاظ مواد آلی تعیین می شود. به طور کلی بین 30 الی 35 تن در هکتار کود گاوی کامل پوسیده شده میتوانید استفاده نمایید.
بهتر است بعد از کاشت گیاه یونجه، گیاهی را کشت کنید که نیاز بالایی به عنصر نیتروژن داشته باشد. به دلیل اینکه یونجه نیتروژن زیادی را تثبیت کرده و در خاک آزاد می کند. چغندر قند، سیب زمینی یا ذرت علوفه ای از گیاهانی هستند که میتوان بعد از یونجه کشت کرد.
درصورتیکه نیاز به مشاوره دارید میتوانید از طریق لینک زیر در واتسآپ با کارشناسان در ارتباط باشید.